Het vastgoed van de gemeente Almere stelt de inwoners van Almere in staat om onderwijs te volgen, te sporten, te recreëren, elkaar te ontmoeten en om zaken met elkaar te doen. Daartoe heeft de gemeente geïnvesteerd in functionele en beeldbepalende gebouwen die bijdragen aan de aantrekkelijkheid van de stad als geheel. Deze worden goed onderhouden zodat we hier in de toekomst gebruik van kunnen blijven maken. Voor gebouwen die leegkomen zoeken we een nieuwe maatschappelijke functie of proberen we te transformeren. Indien die functie er niet meer is, stoten we die gebouwen af.
Beleidskader
Het beleidskader wordt gevormd door de Kadernota Vastgoedbeleid 2013-2020. We sturen op waarde behoud van de gebouwen. Dat doen we door de gebouwen goed te onderhouden, waar nodig levensduur verlengende maatregelen te nemen, de gebouwen energiezuiniger te maken, de gebouwen “bij de tijd te houden” door functionele verbeteringen, door een nieuwe bestemming te zoeken waardoor het gebouw opnieuw van waarde wordt en door de beschikbare m2 goed te benutten.
Meerjaren Perspectief Vastgoed Almere (MPVA)
Het MPVA biedt zicht op ontwikkelingen die van invloed zijn op de vastgoedportefeuille. We analyseren de gebouwen en brengen de plannen van huurders en gebruikers in kaart. Daarbij houden we zicht op belangrijke (beleidsmatige) trends en ontwikkelingen. Met behulp van dit MPVA zijn we in staat om te sturen op het behoud van de waarde van ons vastgoed voor de stad.
We dragen met ons vastgoed in belangrijke mate bij aan de opgaven voor de stad. De inzet is onder andere gericht op het bijdragen aan de programma’s op het gebied van duurzaamheid, stadsvernieuwing Almere Haven en Buiten Centrum en de ambities van het Integraal Huisvestingsplan Onderwijshuisvesting.
De vastgoedportefeuille
De vastgoedportefeuille omvat 340 objecten in eigendom. Naast deze objecten in eigendom worden ook nog 14 objecten gehuurd. Dit vormt een kernportefeuille waarmee een bijdrage wordt geleverd aan diverse beleidsdoelen. Zoals uit de grafiek blijkt bestaat bijna de helft hiervan uit onderwijsgebouwen.
Bij de programmabegroting 2018 (peildatum juni 2017) was sprake van 329 objecten. De toename in objecten is als volgt te verklaren:
- 2 nieuwbouwobjecten (sporthal Haven en Upcyclecentrum Haven)
- 1 aangekocht object ( voormalig politiebureau Haven)
- 1 object gesloopt (gymzaal Kimwierde)
- 1 object verkocht (Pepermuntstraat)
- 10 administratieve wijzigingen als gevolg van het splitsen van objecten (onder andere roltrappen en liften stadscentrum zijn als apart object benoemd)
Leegstand
De leegstand in onze portefeuille bedraagt nog slechts 1,7%. Bij de berekening van dit percentage wordt de onderwijshuisvesting buiten beschouwing gelaten omdat die valt onder de verantwoordelijkheid van de schoolbesturen. De beperkte leegstand zorgt voor een beperkte mate van flexibiliteit om nieuwe huisvestingsvragen op te vangen. Veel gemeenten vinden een leegstandspercentage van 4% wenselijk. Onze gebouwen staan nooit volledig leeg. Als het nodig is schakelen we een tijdelijke beheerder in.
object | capaciteit | verhuurd | leegstand | maatregel |
Alnovum en Bivak 1 | 16.335 | 9.521 | 6.814 | verkoop, strategisch object |
Vastgoed zonder leegstand | 393.928 | 393.928 | 0 | |
totaal | 410.263 | 403.449 | 6.814 |
De verkoop van gebouw Het Alnovum is nog onderhanden. Door de voorgenomen verkoop kan een deel van het pand niet meer verhuurd worden. Als gevolg van een bestuurswisseling bij de koper is besloten een nieuwe Bibob toets uit te laten voeren. Het voormalige politiebureau Haven aan het Bivak is strategisch aangekocht. De aankoop is strategisch in het kader van opgave ‘Stadsvernieuwing Haven (centrum)’. Totdat besloten is welke definitieve bestemming de locatie krijgt zal tijdelijk leegstandsbeheer plaatsvinden.
Onderhoudsniveau
In de kadernota Vastgoedbeleid is vastgesteld dat het gemeentelijk vastgoed conditie gestuurd wordt onderhouden conform de NEN 2767. De gebouwen worden onderhouden op conditieniveau 3. De gebouwen Stadhuis, De Nieuwe bibliotheek, het KAF en de Topsporthal worden onderhouden op conditieniveau 2.
Financiën
Om de kosten voor planmatig onderhoud te egaliseren wordt gewerkt met een tweetal voorzieningen voor planmatig onderhoud. De een wordt gebruikt voor gymzalen en tijdelijke onderwijshuisvesting en de ander voor maatschappelijk vastgoed, parkeren en overige gebouwen. De voorzieningen worden gevoed door dotaties.
Geraamd was om ten laste van beide voorzieningen € 7,1 miljoen aan planmatig onderhoud uit te voeren in 2018. Dit betrof een groot scala aan verschillende werkzaamheden variërend van binnen- en buitenschilderwerk, vervanging van en onderhoud aan installatieonderdelen zoals regelapparatuur, groepenkasten, luchtbehandelingskasten, inbraak- en brandmeldinstallaties, liften, vervanging sportvloeren bij gymzalen, vervangen dakbedekking enzovoorts. Gerealiseerd is € 5,5 miljoen aan planmatig onderhoud. Met name de stormschade van januari 2018 en de wateroverlast medio mei 2018 hebben geleid tot extra inzet in het verhelpen van de daaruit voortvloeiende schades. Met als gevolg dat niet alle geraamde werkzaamheden in 2018 zijn uitgevoerd. De werkzaamheden worden in 2019 en verdere jaren opgepakt. Er is echter geen sprake van achterstallig onderhoud. Hiermee wordt bedoeld dat er door het niet uitvoeren van onderhoud schade is ontstaan die had kunnen worden voorkomen.
Verduurzaming gemeentelijk vastgoed
In de afgelopen jaren zijn kredieten ter beschikking gesteld om - budgettair neutraal – duurzaamheidsmaatregelen te nemen. Daarmee dragen we waar mogelijk bij aan de ambitie van een energie-neutraal Almere. Deze investeringen hebben geleid tot energiezuinigere gebouwen. Vrijwel alle gebouwen hebben label C of hoger. We kopen groene, in Nederland opgewekte stroom in voor onze gebouwen en objecten in de openbare ruimte. Voor het lokaal duurzaam opwekken zijn eind 2018 circa 90 gebouwen voorzien van zonnepanelen die 22% van de energie leveren. Eind 2018 hebben we drie energieneutrale gebouwen in onze portefeuille. Daarmee is de voorbeeld rol van de gemeente goed ingevuld.
Levensduurverlengende investeringen
Voor een drietal gymzalen in Haven zijn de levensduur verlengende ingrepen afgerond. Daarmee zijn ze weer toekomstbestendig voor de komende 20 jaar. De aanpak van de overige vijf gymzalen volgt de komende jaren. Ook de renovatie van buurtcentrum De Wieken is afgerond. Daarmee is dit pand verder verduurzaamd en voldoet het weer aan de functionele eisen van de gebruiker.