In de Programmarekening legt het college verantwoording af aan de gemeenteraad over de wijze waarop het afgelopen jaar invulling is gegeven aan de beleidsinhoudelijke doelstellingen en wat dit heeft gekost. De programmarekening bestaat uit twee onderdelen: het jaarverslag en de jaarrekening.
Jaarverslag
Het jaarverslag dient als verantwoordingsdocument richting de gemeenteraad en de stad. Het jaarverslag bevat de volgende onderdelen:
Inleiding
De programmarekening start met een samenvatting van het document. Hierin vindt u een korte inleiding en een toelichting op het jaarresultaat van de gemeente. Binnen deze financiële toelichting is aandacht voor de financiële positie van de gemeente en het jaarresultaat van de algemene dienst. Hierbij wordt aandacht geschonken aan de voor- en nadelen die er te melden zijn ten opzichte van de laatst vastgestelde begroting. Ook wordt inzicht geboden in de zogenoemde voorstellen voor resultaatbestemming. Er wordt aan de gemeenteraad gevraagd om budget uit 2018 mee te mogen nemen naar 2019, omdat werkzaamheden niet zoals gepland zijn afgerond binnen de jaarschijf. Tot slot wordt gekeken naar de ontwikkeling van de grondexploitatie en de vermogenspositie.
Programmaverantwoording
In dit hoofdstuk van de programmarekening wordt per programma verantwoording afgelegd. Enerzijds verantwoorden we over de in de programmabegroting geformuleerde ambities. Anderzijds wordt per programmaonderdeel verantwoord over beleid en middelen. Behalve dat wordt stilgestaan bij de grootste financiële en beleidsmatige afwijkingen, wordt ook de voortgang vermeld van alle zaken waarvoor in de Programmabegroting 2018 extra budget is vrijgemaakt. Tevens wordt per programma:
- de ontwikkeling van de verplichte beleidsindicatoren getoond;
- de bijdrage van verbonden partijen aan het programma toegelicht;
- inzicht gegeven in de risico’s met een financieel gevolg op de algemene dienst.
Paragrafen
In dit hoofdstuk wordt ingegaan op veelal beheersmatige zaken die over verschillende programma’s lopen. Naast wettelijk voorgeschreven onderwerpen, zoals risico’s, lokale heffingen en financiering, worden met de Floriade, het fonds verstedelijking en de aanjaaggelden enkele grote Almeerse dossiers uitgelicht.
Bijlagen
Op het jaarverslag zijn een aantal bijlagen opgenomen die extra inzicht geven in de programmaverantwoording en de afspraken die college en raad met elkaar hebben gemaakt. Dit betreffen de volgende bijlagen:
- kostenverhaal Oosterwold;
- bestedingsplan groot onderhoud en vervangingen;
- beschikbare bedragen per post reserve incidenteel beleid;
- opvolging aanvaarde moties en amendementen.
Jaarrekening
In de jaarrekening wordt financiële verantwoording afgelegd conform de vereisten van het BBV. De accountant controleert de jaarrekening en geeft hierop een accountantsverklaring af. De Jaarrekening bevat de volgende onderdelen:
Balans en toelichting
In dit hoofdstuk wordt, aan de hand van de balans, aandacht besteed aan de bezittingen van de gemeente en de wijze waarop deze worden gefinancierd. Voorbeelden van bezittingen zijn gebouwen en installaties (materiële vaste activa), uitgeleende bedragen (financiële vaste activa) en bouwgronden in exploitatie (vlottende activa). De waarde van deze bezittingen is per definitie gelijk aan de wijze waarop deze zijn gefinancierd: met eigen vermogen (reserves en voorzieningen), of met geleend geld (lang- of kortlopende schulden). De ontwikkeling van deze balansposten wordt stuk voor stuk toegelicht.
Programmaverantwoording beleid en middelen
De verantwoording van de beleid en middelen op het programmaplan maakt ook onderdeel uit van de jaarrekening. Hierin is de financiële verantwoording over 2018 opgenomen.
Overzicht van baten en lasten
In dit onderdeel zijn een aantal nadere en vereiste overzichten opgenomen. Dit betreffen:
- het overzicht van baten en lasten per programma en per taakveld;
- de primitieve begroting en totaalbegroting;
- overzicht van algemene middelen, overhead en treasury;
- overzicht van incidentele baten en lasten;
- overzicht wachtgelden college;
- overzicht wet normering topinkomens.
De toelichting op de financiële afwijkingen vindt plaats bij de programmaverantwoording onder de kop verantwoording beleid en middelen.
Bijlagen
Het BBV schrijft een aantal verplichte overzichten voor die niet zijn opgenomen onder het overzicht van baten lasten. Dit zijn:
- het overzicht Single Information Single Audit (SiSa) dossier. Hierin wordt verantwoording afgelegd over een aantal specifieke uitkeringen, zoals de Rijksbijdrage bijstandsuitkeringen (BUIG)-uitkering waaruit bijstandsuitkeringen worden gefinancierd en het participatiebudget. Deze verantwoording wordt door de accountant onderworpen aan een specifieke rechtmatigheidscontrole.
- Overzicht gewaarborgde geldleningen.
- Overzicht begrotingswijzigingen en investerings- en financieringsstaat.
- Begrotingsrechtmatigheid.
Tabellen in de Programmarekening
De cijfers in de tabellen worden in principe getoond in miljoenen euro’s waarbij wordt afgerond op honderdduizenden euro’s. De optelling van de (sub)totalen in de tabellen wordt gedaan op niet afgeronde bedragen, hierdoor kunnen er afrondingsverschillen ontstaan in de tellingen.
In de bijlagen en paragrafen staan ook tabellen waarin bedragen in duizendtallen of in hele euro’s zijn opgenomen. Dit komt doordat in sommige gevallen er meer detail nodig is om het juiste inzicht te geven. Per tabel is in de kop aangegeven welke weergave van toepassing is.