In dit onderdeel wordt inzicht gegeven in de opvolging die is gegeven is aan de bij de jaarstukken aangenomen moties. De moties die bij de Programmabegroting 2019 als afgerond stonden vermeld zijn uit de lijst weggelaten.
Programmabegroting 2019 (vastgesteld op 8 november 2018)
RG-228 Opvang gewonde dieren
Met de motie opvang gewonde dieren roept de gemeenteraad op om bij de evaluatie van het dierenwelzijnsbeleid in 2020 te onderzoeken of er mogelijkheden zijn om binnen de gemeente Almere een gezamenlijke opvanglocatie te realiseren voor wilde inheemse dieren die ziek of gewond zijn en hierbij de mogelijkheid voor (financiële) steun bij de provincie Flevoland te onderzoeken.
Wij zijn voornemens om de raad bij de evaluatie van het dierenwelzijnsbeleid te betrekken en daarmee uitvoering te geven aan de aangenomen motie.
RG-231 Borgen en verhogen beheerniveaus
Met de motie borgen en verhogen beheerniveaus roept de raad op om inwoners en bezoekers mee te laten praten over op welke wijze de extra middelen beschikbaar voor beeldbepalende plekken worden ingezet.
In de eerste helft van 2019 zullen wij met een procesvoorstel komen over de wijze waarop wij de bewoners en bezoekers van onze stad gaan betrekken bij verhogen van het beheerniveau. Tot die tijd kiezen wij nog voor de gangbare vorm van participatie. Dit houdt in dat wij gebruik maken van onze netwerken in de stad, onze gebiedskennis en de dagelijkse gesprekken die wij in de stad voeren.
RG-252 Klimaatparagraaf
Met de motie Klimaatparagraaf roept de gemeenteraad op om een paragraaf op te nemen in beleidsvoorstellen die ingaat op de consequenties van een voorstel op het klimaat.
Een klimaatparagraaf past bij het imago van Almere als groene, gezonde en klimaatbestendige stad. Wij zien als positief effect van dit voorstel een toename in de bewustwording van iedereen die betrokken is bij het beleidsadvies om klimaateffecten in de besluitvorming expliciet mee te wegen. De uitwerking van een klimaatparagraaf is onderdeel van de duurzaamheidsagenda. Hierover wordt de raad in de eerste helft van 2019 geïnformeerd.
RG-237 Langer wonen in de wijk
Wij worden opgeroepen om in het voorjaar met een integraal plan te komen voor het langer thuis wonen van ouderen, waarin alle relevante partijen hun inbreng hebben gehad.
Het programma Goud in Almere voorziet in een integraal plan voor eenzaamheidsbestrijding, welzijn en zorg en wonen voor ouderen in Almere. Eind 2018 zijn gesprekken gepland met bewoners om allereerst hún wensen op te halen. In januari 2019 zijn gezamenlijke gesprekken gevoerd met zorg- en welzijnsorganisaties en woningcorporaties over het draagvlak en de uitwerking van de doelen, zoals die zijn gesteld aan ons in een startnotitie voor deze coalitieopgave. In de eerste helft van 2019 wordt dit verwerkt tot een integraal plan en aan de gemeenteraad voorgelegd.
RG-259 Loon- en prijscompensatie
De motie roept op om (een tekort aan) loon- en prijscompensatie voor 2019 te betrekken bij de aanstaande perspectiefnota, structurele oplossingen te presenteren aan de raad en alert te zijn op uitvoeringsproblemen die in 2019 al kunnen ontstaan.
In de Perspectiefnota 2020 zijn de knelpunten omtrent loon-en prijscompensatie voor 2019 gerepareerd. Voor 2020 en verder stellen we nu al € 0,6 miljoen euro beschikbaar. In de Perspectiefnota 2021 zal de precieze verdeling verder uitgewerkt worden.
RG-245 Structurele aanpak laaggeletterdheid
De motie roept op om laaggeletterdheid in de toekomst structureel in te passen in de programma’s met betrekking tot gezondheid, armoede en schulden en participatie en om de gemeentelijke communicatie te verbeteren door een meeleesgroep te starten waarin ex-laaggeletterden deelnemen.
Het verbinden van laaggeletterdheid met de genoemde programma’s past in ons voorgenomen beleid.
In deze collegeperiode is dit thema onderdeel van de portefeuille Sociaal Domein, diversiteit en inclusie, waardoor de verbinding met andere thema’s binnen het sociaal domein gemakkelijker gemaakt kan worden.
In dit kader is er o.a. een schrijfwijzer ontwikkeld die moet helpen om al onze schriftelijke communicatie helder en leesbaar te maken. Zonder dikdoenerij, woordenbrij of vaktaal. Het is nu de bedoeling dat alle uitgaande brieven herschreven wordt. Op dit moment wordt hiermee een slag gemaakt bij Burgerzaken en Belastingen.
Wat betreft het deelnemen van ex-laaggeletterden in een te starten meeleesgroep t.b.v. gemeentelijke communicatie-uitingen zullen wij met de uitvoerende partijen in de stad in overleg treden om de mogelijkheden te onderzoeken.
Programmabegroting 2018 (vastgesteld 9 november 2017)
RG-243 Cultuur in de openbare ruimte, motie Reijnders en Röselaers
De motie wordt meegenomen bij de uitwerking van het meerjarencultuurplan 2019-2023. Over de vorm en invulling ervan zal later dit jaar een terugkoppeling vinden.
RG-253 Woningsplitsing
In het eerste kwartaal van 2018 is een externe opdracht uitgezet die inzicht geeft of het splitsen van woningen kan bijdragen aan het bereiken van een woningvoorraad welke die meer aansluit op de vraag naar woningen.
De uitkomst van het onderzoek pleitte voor het reguleren van woningsplitsing via het bestemmingsplan. Omdat de huisvestingsverordening, ook in het kader van kamerbewoning, meer mogelijkheden biedt, is ervoor gekozen hierop in te zetten. Voor de verdere invulling en uitwerking hiervan is een vacature uitgezet. Zodra deze ingevuld is, zal verder vervolg worden gegeven aan deze motie.