Uitvoering plannen uit vorige raadsperiode, met eerste accenten coalitieakkoord
Almere is volop in ontwikkeling. Als tweede stad van de internationaal sterke Metropoolregio Amsterdam plukken we de vruchten van het huidig economische tij. De huidige woningbouwproductie, de uitstroom uit de bijstand, de groei van de werkgelegenheid en de belangstelling voor bedrijfskavels laat de potentie van onze jonge stad zien.
Het jaar 2018 was een overgangsjaar. Het omvat de afsluiting van de oude en de start van een nieuwe bestuursperiode. Deze bestuursperiode is gestart net nadat de gemeentelijke inkomsten fors zijn toegenomen. Dit biedt mogelijkheden om extra te investeren. Op basis van het coalitieakkoord ‘Liefde voor Almere’ zijn bij de Programmabegroting 2019 extra investeringen overeengekomen en voor 2018 de eerste accenten gelegd. Het beleid voor het afgelopen jaar is echter nog grotendeels gebaseerd op de plannen uit de vorige raadsperiode.
Extra werkgelegenheid voor onze groeiende stad
Iedere Almeerder moet de mogelijkheid hebben om zich naar vermogen te ontwikkelen en de kans krijgen om in Almere te wonen en te werken. Om dit mogelijk te maken is in 2018 gewerkt aan het verbeteren van de aansluiting tussen onderwijs en de arbeidsmarkt. In samenwerking met partners zetten we ons in om de in- en uitstroom van het aantal studenten in de Informatie- en Communicatietechnologie (ICT) en technieksector te verhogen. Verder ondersteunen we projecten om kwetsbare groepen mensen aan het werk te helpen, is de samenwerking tussen bedrijfsleven en het hoger beroepsonderwijs (hbo) versterkt en zijn leerwerktrajecten aangeboden voor jongeren. In het verlengde hiervan werken we aan het vermeerderen van het aantal arbeidsplaatsen in Almere. Dit doen we door huidige Almeerse bedrijven te ondersteunen en tegelijkertijd in te zetten op het aantrekken van nieuwe bedrijven. Zo is in 2018 het contact met het Almeerse bedrijfsleven geïntensiveerd.
De woningbouwproductie draait op volle toeren. In 2018 zijn bijna 2.000 extra woningen aan de woningvoorraad toegevoegd. Omdat we het belangrijk vinden dat voor elke doelgroep betaalbare woningen beschikbaar zijn, gelden hiervoor prestatieafspraken met woningcorporaties. Dit heeft in 2018 geresulteerd in ruim 700 sociale huurwoningen. Daarnaast wordt door transformatie van kantoren naar woningen en door de realisatie van studentenhuisvesting ook voldaan aan de vraag naar een ander type woning in Almere.
Passende zorg bieden, maar behoedzaam omgaan met de kosten
Wij blijven ons er sterk voor maken dat iedereen de zorg en ondersteuning krijgt die nodig is. Doelstelling hierbij is om binnen de financiële kaders te blijven, zodat deze extra zorg niet ten koste gaat van inzet op andere beleidsterreinen. In 2018 is er substantieel meer gebruik gemaakt van zorg dan vooraf ingeschat. Zo is er meer beroep gedaan op ambulante jeugdzorg, heeft de verwachte daling in de residentiële jeugdzorg zich maar gedeeltelijk voorgedaan en is er ook sprake van hogere kosten voor de ondersteuningsarrangementen Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). We trekken hier extra geld voor uit, maar onderzoeken tegelijkertijd hoe we de kosten op de langere termijn weer terug kunnen dringen. Onze financiële doelstelling hebben we dit jaar dus niet kunnen realiseren.
Samen met onze partners blijven we daarom werken aan een toekomstbestendig stelsel waarin we zo snel mogelijk de juiste hulp kunnen inzetten. In 2018 hebben we gewerkt aan sterkere samenwerkingsvormen tussen verschillende zorgprofessionals rondom scholen. Dit om tijdig gepaste zorg te kunnen bieden. Hetzelfde principe passen we toe bij de sociale wijkteams en bijvoorbeeld hun samenwerking met buurtsportcoaches. Naast dat dit helpt de drempel om te sporten te verlagen, helpt het om signalen eerder te herkennen, te delen en op te pakken.
Samen met inwoners en partners verder uitwerken van onze plannen
Goed bestuur is onlosmakelijk verbonden met luisteren naar en samenwerken met de inwoners van Almere. In het kader van bestuurlijke vernieuwing hebben we in 2018 Stadsgesprekken gevoerd met inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners over de toekomst van de stad. Dit doen we ook voor specifieke beleidsterreinen. Zo zijn er in 2018 gesprekken met bewoners gevoerd om wensen op het gebied van cultuur te onderzoeken en in kaart te brengen. Dit zal in 2019 uitmonden in een Cultuurplan.
Nieuwe impulsen voor openbare ruimte, zonder oog voor het bestaande te verliezen
Almere is een jonge stad die inmiddels is uitgegroeid tot een gemeente met meer dan 207.000 inwoners. Hierbij is vastgehouden aan de traditie om innovatief te zijn. Het groen, het water, de inrichting van het centrum, de gescheiden busbanen, zelfbouw in Oosterwold, de Floriade; deze kenmerken maken Almere tot een aantrekkelijke leefomgeving.
Het in stand houden van deze leefomgeving vraagt om onze aandacht. In 2018 is een voorzichtige start gemaakt met het wegwerken van de achterstand op beheer en onderhoud. Dit zal de komende jaren een vervolg krijgen. Daarnaast is met de aankoop van het Bivak het eerste symbolische piketpaaltje geslagen voor stedelijke vernieuwing in Almere. Tegelijkertijd wordt hard gewerkt aan plannen voor de aanpak stedelijke vernieuwing in de binnenring van Almere Haven en het centrum van Almere Buiten.
De Floriade begint vorm te krijgen. In 2018 is het definitief ontwikkelplan vastgesteld en is er met Amvest een samenwerkingspartner gevonden voor de gebiedsontwikkeling. De eerste contouren hiervan worden steeds beter zichtbaar. Daarnaast is de samenwerking met het bedrijfsleven en andere overheden geformaliseerd. Ook op het gebied van werk draagt de Floriade haar steentje bij in de vorm van het Floriadewerkbedrijf. De Floriade vormt een voorbeeld op het gebied van duurzame gebiedsontwikkeling om te komen tot een innovatieve woonwijk.
Extra investeren én versterken van onze buffers
Het realiseren van resultaat op deze gebieden is een proces van de lange adem. Naast alle extra investeringen kiezen we er ook voor om behoedzaam om te gaan met onze beschikbare middelen. De economische omstandigheden kunnen immers veranderen. In lijn met de door de gemeenteraad gesteunde motie ‘meer weerstand in het vermogen’ is in 2018 vijftig procent van de winst toegevoegd aan de algemene reserves. Dit gebeurt tot de beoogde ondergrens voor een gezond weerstandsvermogen is bereikt.
Verder willen we de komende bestuursperiode nog meer aandacht besteden aan de beleidsmatige verantwoording van onze doelstellingen en ambities. Dit doen we met behulp van de methode Duisenberg. Op deze manier willen wij meer inzicht geven in hoe ingezette middelen bijdragen aan de doelen en prestaties die we als gemeente hebben.