Programmarekening 2018

Participatie, Werk & Inkomen

Indicatoren

Netto arbeidsparticipatie

percentage van werkzame beroepsbevolking

De toename van de netto arbeidsparticipatie zet ook in 2018 door en ligt hoger dan in gemeenten met een vergelijkbare omvang.De beïnvloedbaarheid van deze indicator beperkt omdat dit grotendeels wordt veroorzaakt door externe factoren. Kern van ons sociaal beleid is om inwoners van Almere zoveel mogelijk mee te laten doen, door betaald werk te doen of door in ieder geval maatschappelijk te participeren.. Ook onze re-integratie- en activeringsinspanningen zijn gericht op het ondersteunen van inwoners (met een bijstandsuitkering of niet uitkeringsgerechtigd) richting de arbeidsmarkt.

Personen met bijstandsuitkering

aantal per 1.000 inwoners

Het aantal personen met een bijstandsuitkering is in 2018 sterker afgenomen dan verwacht. Het ligt nu zelfs lager dan in gemeenten met een vergelijkbare omvangDe beïnvloedbaarheid van deze indicator door de gemeente is echter maar beperkt. Ons beleid is gericht op het activeren en laten re-integreren van bijstandsgerechtigden. Dit hebben we in 2018 gedaan door bijstandsgerechtigden met een korte afstand tot de arbeidsmarkt te trainen, te ondersteunen in het sollicitatieproces en waar mogelijk actief te bemiddelen richting vacatures. Bij een langere afstand tot de arbeidsmarkt ligt de focus op het versterken van de vaardigheden en randvoorwaarden om in de toekomst aan het werk te kunnen en het stimuleren van maatschappelijke participatie.

Lopende re-integratievoorzieningen

aantal per 10.000 15 t/m 74 jarigen

Het aantal lopende re-integratievoorzieningen in Almere is relatief hoog ten opzichte van gemeenten met een vergelijkbare omvang. De gemeente Almere heeft een actief re-integratiebeleid, waarmee wordt nagestreefd dat zoveel mogelijk werkzoekende inwoners een betaalde baan vinden. Dit geldt zowel voor mensen met een bijstandsuitkering als voor niet-uitkeringsgerechtigden.

Werkloze jongeren

percentage van 16 t/m 22 jarigen

Het werkloosheidscijfer onder jongeren ligt in Almere iets hoger dan in gemeenten met een vergelijkbare omvang, maar lager dan het landelijk gemiddelde.Dit is echter grotendeels afhankelijk van factoren zoals de economische conjunctuur en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. De gemeente verricht diverse inspanningen om werkloosheid onder jongeren te voorkomen en terug te dringen.

Demografische druk

percentage inwoners 0 t/m 20 jaar en 65+

Deze indicator is door de gemeente niet te beïnvloeden maar biedt wel interessante informatie. Het geeft de verhouding weer van de potentiële beroepsbevolking ten opzichte van de 0-20 jarigen gecombineerd met 65+’ers. De waarde geeft aan dat er een lage demografische druk is. Dit houdt in dat er in Almere relatief veel jonge mensen wonen en dat er sprake is van een groeiende groep ouderen.